Villa Le Nautilus

de aanrij route via de kliffen naar Mesnil Val.

Hieronder vindt u een overzicht over wat de omgeving van Mesnil Val te bieden heeft:

Mesnil-Val ligt in het departement Seine-Maritime in de regio Hoog-Normandië. Het is een kleine badplaats behorend tot de gemeente Criel. Het ligt vlak bij de vissershaven Le Tréport, de historische stad Eu en in de buurt van de kustplaats Dieppe met zijn historisch centrum.

Dieppe is de oudste badplaats van Frankrijk. Voor de bezoeker is er als sinds tweehonderd jaar van alles te doen. De kust bij Normandië is bekend vanwege de spectaculaire witte krijtkliffen (falaises). Waarschijnlijk heeft Normandië ooit vastgezeten aan Engelse kust. De grens met Picardië wordt gevormd door het het riviertje de Bresle dat bij Le Tréport de zee instroomt.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiErKn2xIn4AhU8wAIHHYx9AQYQtwJ6BAgLEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DUPZ_bvZfWWQ&usg=AOvVaw1LcFG2Ke1AAIug2gNnypyI

Behalve zon, zee en strand is er in Normandië ook veel te beleven op het gebied van cultuur, kloosters, kathedralen, kastelen, natuur en sport. U bent zó bij de uitgestrekte bossen van het Forêt d’Eu, een uniek natuurpark. De oude stad Eu met mooie klassieke architectuur en zijn gezellige streekmarkt op vrijdag, is het bezoeken waard. Het vissershaventje Le Tréport telt vele restaurantjes langs de haven. U vindt hier ook de vismarkt, het oude Casino en golfbanen. Normandië telt in totaal 23 18-holes-banen, die het gehele jaar door geopend zijn. (meer informatie is te vinden op http://www.golf-de-saint-saens.com )

Grenzend aan Le Tréport ligt de badplaats Mers-les-Bains. U vindt hier prachtige gevels en mooie architectonische voorbeelden uit de “belle époque” Andere mooie plekken in de buurt die het bezoeken waard zijn, zijn o.a. Ault waar u vanaf de rotsen een prachtig uitzicht heeft . De baai van de Somme (St. Valérie sur Somme) en Le Crotoy ligt op een half uurtje rijden.

De grotere havenstad Dieppe heeft een historische centrum en er is de grote markt op zaterdag. Ook de havenstadje St. Valéry en Caux en Veules-les-Roses zou u bij een rondtrip niet moeten overlaan. Iets verder weg, maar zeker eveneens de moeite waard zijn de wat gotere steden Amiens, Rouen en Etretat.

In Amiens (de hoofdstad van Picardië) staat de beroemde Notre-Dame d’Amiens. Dit is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en een van de mooiste voorbeelden van de gotiek. Sinds 1981 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Rouen is de hoofdstad van het departement Seine-Maritime. Rouen is een oude stad met een even oude geschiedenis. Het heeft ook een prachtige kathedraal, mooie vakwerkhuisjes en is vooral bekend geworden door Jeanne d’Arc.

Nog een leuke plaats is Etretat. Hier vindt u de L’aiguille, een uitstekende krijtrots voor de kust, de overdekte markt (de hallen) en de Manoir de la Salamandre, een Middeleeuws gebouw uit de 14e eeuw. Het stond oorspronkelijk in een andere stad, maar is in 1899 uit elkaar genomen en in 1912 in Étretat herbouwd. Nu wordt het als hotel en restaurant gebruikt.

Meer richting Parijs, in Giverny vindt u de tuinen en het huis van de beroemde schilder Claude Monet. Landinwaarts komt u vele leuke dorpjes en de valleien van de riviertjes de Bresle en de Yères tegen.

Meer toeristische informatie kunt u vinden via francetvinfo.fr

(Syndicat d’Initiative) in Criel, Criel-sur Mer, Eu, Le Tréport, Mers-les Bains en Dieppe.

Voor een aardig overzicht van Normandië vanuit de lucht gezien: You Tube

Foto’s van de prachtige krijtrotsen zijn te vinden op: ?